Identifikasjon

Forskjellen mellom identifikasjon og taksering er at identifikasjonen er en vitenskaplig prosedyre med gemmologiske instrumenter som identifiserer stenen . Bare etter identifikasjon kan stenen takseres og gis en verdi.

TAKST

Mens det bare finnes en identifikasjon (for eksempel ringen er støpt i 14 karat gull med en 2,3 ct fargebehandlet safir som hovedsten og 12 diamanter med en totalvekt på 3,5 ct.) finnes det flere takster. Verdifastsettelsen er avhengig av hva man trenger taksten til. En taksering for å tegne en smykkeforsikring skal gjenspeile gjenkjøpsverdien i tilfelle tap og ligger høyere enn en takst som skal benyttes for eksempel i et arveoppgjør. Takstverdien er også avhengig av det geografiske området og når taksten er utstedt.

Verdien i et takstdokument av safir-ringen utstedt i Bangkok i 1996 er ikke lik en takstverdi av samme ring i Oslo i 2013 – mens identifikasjons-rappporten kan være grunnlaget til en oppdatert takst.

Jeg utfører identifikasjon og taksering av diamanter, fargede edelstener, perler og smykker. Takstdokumentet inkluderer en identifikasjons-rapport uten verdifastsettelse som kan brukes på et senere tidspunkt. Tjenesten er rettet mot privatpersoner, gullsmeder og forsikringselskaper.

Jeg hjelper deg gjerne med å finne fram til den taksten som behøves til ditt formål ved å utarbeide et takstdokument.

SE EKSEMPEL PÅ TAKSTDOKUMENT GULLSMED

SE EKSEMPEL PÅ TAKSTDOKUMENT PRIVAT
Forsikringstakst
Forsikringstakst skal gjenspeile prisen på tilsvarende eller i det vesentlige tilsvarende lik gjenstand på takseringstidspunktet – gjenanskaffelsespris (NGF)
Bruksverditakst
Omsetningsverdi, antikvarisk verdi eller affeksjonsverdi kommer ikke til uttrykk i denne form for takst. Forsikringstakst må kun benyttes til forsikring (NGF).
Salgstakst
Salgs takst skal gjenspeile en ca. markedsverdi. Dvs. hva en tilsvarende vare vil koste i en bruktforretning eller ved auksjon. Her skal gjenstandens forfatning ved slitasje og feil komme til uttrykk (NGF).
Arve- eller skiftetakst
Taksøren skal gi arvingene en nøytral vurdering av gjenstandene, eventuelt veiledning og forslag til deling. Det tas hensyn til gjenstandens forfatning (NGF).
Skadetakst
Skadetakst skal uttrykke kostnadene ved å sette skadet gjenstand tilbake i den stand gjenstanden hadde før skade inntraff. Reparasjonen må ikke forringe verdien (NGF).

Taksering av ditt "smykkeskrin"

Jeg kan taksere løse diamanter, edelstener og perler samt smykker som ringer, halskjeder osv.

Jeg utfører også taksering av ”ditt smykkeskrin” og har muligheten til å besøke deg med mitt mobile laboratorium.

Veiledning

Ønsker du å kjøpe en diamant , fargede edelstener eller smykker i et utenlandsk salgsmarked du ikke er så godt kjent med, som på internett eller auksjonssider, kan det være hensiktsmessig å forhøre seg først med en gemmolog eller taksør.

Kurs

Har du alltid lurt på hva som virkelig utgjør verdien av en brilliant? Skal man investere i diamanter? Ta et diamantkurs! Hva er forskjellen mellom en safir, en farvebehandlet safir, en syntetisk safir eller en ”syntetisk trippel spinel” som ligner helt på en safir? Ta et blå- stener- kurs!

Jeg kan tilpasse lengden av kurset (minst 2 timer) og innholdet til ditt interessefelt innefor gemmologi. Kurs for 1-3 personer. Deretter kan du lære å stille de riktige spørsmålene når du er ut å handler verdifulle smykker.