Jeg er utdannet diplom gemmolog hos GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA (GIA) med kompetanse i diamanter, safirer, rubiner og andre fargete edelstener. I tillegg er jeg autorisert taksør hos NORGES GULLSMEDFORBUND.

For å kunne taksere en edelsten i dag er det ikke bare nødvendig å kunne se forskjellen mellom en syntetisk og en naturlig edelsten, men også gjennkjenne behandlingsmetoder stenen blir utsatt for. (Over 95% av safirer og rubiner blir varmebehandlet for å intensivere fargen og de er akspeptert i handelen.) Men en stor del blir også behandlet med kjemikalier og fargestoffer som kan gjøre stenen mindre holdbar. Det er store prisforskjeller mellom en syntetisk safir, en ubehandlet naturlig safir, en varmebehandlet safir og for eksempel en beryllium-behandlet safir.

For å være oppdatert på det nyeste innen utvikling i edelstenindustrien utdanner jeg meg hvert år videre. De siste to årene
har jeg tatt seminar hos ASIAN INSTITUTE OF GEMOLOGICAL SCIENCE (AIGS, 2014) og i 2015 et avansert kurs på
GEMLAB THEMELIS – RESEARCH & DEVELOPMENT (2015) i Bangkok, Thailand hvor jeg selv utførte ”treatments on rubies & sapphires”.

I 2017 har jeg gjennomført GIAs “Continuing Education 2017” årlige kurs, som fokuserer på aktuelle forandringer i smykkeindustrien i løpet av året.

En av de største utfordringer idag er bruk av syntetiske diamanter i smykker. Disse diamanter har samme kjemiske, fysiske og optiske egenskaper som naturlige, Bare bruk av avanserte gemmologiske instrumenter kan skille de naturlige fra de syntetiske. Derfor gjennomførte jeg seminar og workshop “Synthetic Diamond” i September 2018.

Ønsker du å vite hva dine edelstener er verdt? Kontakt meg. Ønsker du å kjøpe verdifulle stener kan jeg rådføre deg.

Med glittrende hilsner
Maria Katharina Schenk – SIRIUS GEMS